torsdag 18. september 2008

Bøker, Møsbrømlefse & Bonsai (!)


Jippi!!!
Da er to av bøkene jeg bestilte fra Amazon kommet! Gleder meg ufattelig til å ta fatt på disse + Vakre hjem og interiører som snek seg med hjem fra butikken i dag...


Hva passer vel bedre til rykende ferske bøker og blader, enn en god kopp kaffe og møsbrømlefse?

Nå regner jeg med at de fleste der ute sier "møsbø-hvaforno?" og med rette! Jeg hadde aldri hørt om lefsa og langt mindre smakt den før jeg flyttet til Bodø. Dette er nemlig ett salten-fenomen og jeg tror området må ha vært utenfor all annen sivilisasjon da dette utviklet seg, for det er (så vidt jeg vet) kun her det spises...


Her er hva som sies om Møsbrømlefsa på Wikipedia: "Møsbrømlefse er en varm og søt lefse med opphav fra Salten-distriktet i Nordland. I lefsen har man det som kalles «møsbrøm». Den inneholder mel, melk og brunost. Mange tilsetter gjerne sirup og/eller rømme. Smaken er ganske kraftig. Møsbrømlefse er mer enn en matrett, den er også et symbol på tilhørighet. Møsbrømlefse serveres derfor på flere lokale tilstelninger i løpet av året."

Kanskje ikke akkurat fristende... Første gang jeg smakte Møsbrømlefse klarte jeg to "tugger", så var jeg både mett og litt kvalm, men som med så mye annet blir det helt fantastisk godt når du har prøvd det noen ganger.... (Men ingen skal beskylde den for å se griselekker ut.. ;-)Når jeg googlet Møsbrømlefse kom jeg over en klubb som heter "Vi som Ælska møsbrømlefse" Om du føler deg fristet er det bare å melde seg inn (!)


Oppskrift:
1 l kulturmelk
2 ss smør
2 ss sirup
2 ss sukker
1 ss hjortesalt
1 kg hvetemel
½ kg byggmel

Bland hjortesalt i melet. Smelt smør og sirup. Elt deigen sammen. Del i ca. 35 emner. Kjevle leivene litt mindre og tykkere enn flatbrød. Stekes på takke.

Fyll: Brunost (helst fløtemysost) skives og kokes opp i helmelk. Jevnes med hvetemel utrørt i litt melk, smak til med sukker og vaniljesukker. Smør fyllet på den ferdigstekte leiven. En spiseskje med rømme og litt smør has på. Lefsa varmes på takke, brettes sammen, legges forsiktig over på tallerken og spises varm. Kald melk er godt å drikke til.
(Mannen min bare fnyser av hele lefsa og kaller det "Smørbrødlefse". Så det er ikke alle som blir frelst... Stakkaren kommer da også fra Bergen, så han trenger kanskje litt mer tid... I mellom tiden blir det mer på meg!!! :-)
Nammmmmmmm ;-)


Ble så ivrig med denne lefsa, at jeg glemte nesten og fortelle at ett Bonsai-tre har flyttet inn hos oss i dag. Føler meg litt sånn overlatt til meg selv (som når man forlater fødestua)...
.

For jeg har overhodet ikke peiling på hvordan man behandler og steller enn sånn ting. Skal de klippes? Må jeg gjøre noe spesielt for at de skal fortsette å vokse som om de har noe tungt på nakken?
I det hele tatt... Hva gjør jeg? Noen som vet?


Ha en fin fin torsdagskveld! (Snart er det helg!!! ;-)

9 kommentarer:

Torilpia sa...

Denne gangen må jeg melde pass - har ingen kjenskap til verken lefsene eller bonsai-trær .. hmmm..
Må smake de der lefsene hos noen som kan å lage det før jeg tør å lage det selv tror jeg .. :o)
.. og bonsai-treet så veldig flott ut - men hvordan du tar vare på det?? Sender stafettpinnen videre jeg!! Ha en fortsatt fin kveld - klem fra meg.

Marit - Som Mine Dager Er sa...

Jeg er lefse-elsker på min hals. Denne har jeg ikke smakt før, men skal seriøst vurdere å bake og smake ;-)

tinemor sa...

Mamma har Bonsai-trær, og følge henne må de stå lyst og skal ha bare litt (!) vann, men hver dag.
Når det kommer nye skudd, kan de trimmes litt slik at treet beholder sin form.
Ikke lett å få til.... I now. Passet nemmelig mammas trær en gang, og de mistet nesten alle bladene, men mamma tok ikke påvei, for bladene kommer tilbake, og godt var det.
;-)
Lykke til.
Nydelige trær.

Mona. sa...

Hhhåååååå,nå løper tennene i vann her på Tverlandet.......hihiiii !! Elsker møsbrømlefse !!! Rekorden er to......men da var jeg innmari sulten,i utgangspunktet !!! Rørleggeren bare fnyser,liksom bergenseren.......han påstår at tøffe gutter spiser ikke slikt RÆL.....?! Det beviser bare at han ikke har peiling på nordnorsk bondekost,sier jeg da.....hahaaaaa :)

Bonsaitrær derimot,det er det jeg som ikke har peiling på....! Nå skal jeg kose meg med Vakre hjem,og tar jeg ikke styggelig feil,er det mange bloggedamer som gjør det,akkurat ikveld.... Kos deg,og ha en toppers helg :)

Veronica sa...

Aner ikke jeg nei..Bonsai tre har jeg aldri hatt, men nesten kjøpt det flere ganger:)

Så deilig å se at du koser deg da.
Vi lever kun 1 gang ( tror jeg da...;) og synes det er synd på de som ikke tar seg tid til det...
kos deg videre med lefsa og bøkene dine du din heldiggris:)

Klem

sandra sa...

nå står snart brownies kaka i ovnen:) naaam- jeg er spent!!

iden sa...

Heia! Tøflene er hjemmesnekra ja! Om du kikker litt lenger ned på siden min finner du link til mønsteret - hvis du vil prøve deg!!:)

Tror jammen meg du er helt ny for meg også - så gøy med nyoppdagelser!!!! Kommer tilbake igjen jeg også:)

Ha en flotters helg!!

liven sa...

Så kjekt lesestoff til helgen:o)
fikk Boligpluss i går og har såvidt fått bla litt i det!!
Ellers veeeeenter jeg sånn på en bok fra Capris. Der pleier det gå så kjapt men noe har skjedd underveis!! Så de skulle sende en ny :o)

Godt med lefse men disse kjenner jeg nok ikke til.....ei heller hvordan man holder liv i et bonsai-tre!! du får nok tips på nettet...
Ha en fin lørdagskveld:o)

Strikkelines sa...

møsbrømlefsa ja...den kjenner jeg til-- Sies at opphavet er fra Misvær...hvor jeg bor...Har en "bakadag" en eller to ganger i året hvor vi baker lefsa, å har etargilde etterpå....ei er for lite, og to er for mange....
flott blogg du har....